fbpx

Itt az ideje megrohamozni az öntözésfejlesztés támogatási forrást!

Könnyítéseket vezettek be az ide évben a vízjogi engedélyek megszerzésénél.

Hiába van égető szüksége több gazdálkodónak az öntözés bevezetésére a területein, sokan mégis várakozó állásponton voltak ezen tevékenység bevezetését támogató pályázattal kapcsolatban. Ez főként annak volt a következménye, hogy az engedélyezés jelentős bürokratikus terhet rótt azokra, akik az ilyen típusú fejlesztésekkel kívántak fölzárkózni nyugati szomszédjainkhoz. Így is voltak/vannak olyan előre mutató gondolkodású gazdálkodók, akik belevágtak az engedélyeztetésbe, ezzel együtt a pályázatba. Ők tökéletesen prognosztizálták, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok jelentős aszálykárokat okozhatnak évről-évre. Márpedig egy ilyen esztendőben öntözött területeken mintegy 30%-40%-al is lehet növelni a termésátlagon. Ez kukorica esetében hektáronként elérheti a 200.000-250.000 Ft-ot is, mint többletbevétel.

Ezt nyerhetik azok, akik a természet adta vízkészletet saját gazdaságuk szolgálatába állítják.

Nézzük meg, hogy azok számára, akik kivártak a témában, most milyen könnyítéseket eszközöltek a hatóságok!?

A vízügyi igazgatóság a nyilatkozatát elvi vízjogi engedélyezés esetén, a műszaki megoldást tartalmazó dokumentáció benyújtásától számított húsz napon belül adja ki a kérelmezőnek.

A vízügyi igazgatóság nyilatkozata tartalmazza:

  1. a vízügyi objektumazonosítót, a nyilatkozat kiállítását megalapozó dokumentáció számát és kiállítási dátumát,
  2. vízügyi igazgatósági vagyonkezelésben lévő ingatlan érintettsége esetén a vagyonkezelői hozzájárulást, feltétellel történő hozzájárulást vagy a hozzájárulás elutasítását és annak indokolását,
  3. bizonyos esetben vagyonkezelői hozzájárulást, vagy – ha az igényelt vízkészlet mennyiségi korlát vagy vízvédelmi ok miatt nem vehető igénybe, vagy a tervezett megvalósítás a felszín alatti víztartó képződmények, a felszíni víz medrének, a vízi létesítmények fenntartását, üzemeltetését vagy a vízkárelhárítást veszélyezteti – a hozzájárulás elutasítását és annak indokolását, továbbá hozzájárulás esetén a víztest(ek) állapotára és az igénybe venni kívánt vízkészlet jellegére vonatkozó adatokat.

A vízügyi igazgatóság nem ad vízügyi objektumazonosítót abban az esetben, ha a kérelem részét képező vagyonkezelői hozzájárulást elutasítja.

Korábbi tapasztalataink szerint az elvi vízjogi engedély megkérését követően 1,5-6 hónapba került, hogy a támogatási kérelem benyújtásához szükséges elvi vízjogi engedély a pályázó kezébe kerüljön. A fent leírt módosításoknak köszönhetően ez az időtartam vélhetően a töredékére fog csökkenni, így kevesebb, mint egy hónap alatt megszerezhető a nyilatkozat.

A jelentősen aluligényelt forrás rendkívül jó nyerési esélyeket ígér, így javaslom, hogy aki az elkövetkezendő években, évtizedekben csökkenteni akarja gazdasági kitettségét, stabilizálni bevételeit és növelni profitját, az ragadja meg az alkalmat, mivel a lehetősséggel csak addig tud élni mindenki, ameddig az elérhető.

Érdekli a pályázat? Olvassa el a részleteket és kérjen ingyenes pályázati konzultációt tőlünk ide kattintva!

 

 

Török Zoltán – Pályázati szakértő 

Projektmenedzsmenttel, mezőgazdasági közbeszerzéssel kapcsolatban van kérdése? Keressen bátran, szívesen segítek!

2019-03-21T09:44:10+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1236 Days 20 Hours 27 Minutes 29 Seconds
Jegyvásárlás