fbpx

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják.  

A gazdálkodó szervezetek idén adóügyekben a NAV-nál már elektronikus kapcsolattartásra és ügyintézésre kötelezettek. Az év végéig képviselőik még használhatják a KÜNY (köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet is. Jövőre azonban az ügyfelek – egyéni vállalkozók és hivatali tárhellyel rendelkezők kivételével – az adóügyek elektronikus intézésére kizárólag cégkaput használhatnak, ami alkalmazható többek között a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére. A NAV küldeményeit ugyancsak a cégkapun át küldi.

A cégkapu felépítése megegyezik a már megszokott ügyfélkapu (új nevén KÜNY tárhely) felépítésével. A dokumentum feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése azonos logikával működik. A cégkapun kezelhetők a hozzáférési jogosultságok és elvégezhetők az egyes, cégkapu használatához kapcsolódó beállítások. A cégkapus kommunikáció teljes egészében kiváltja a hagyományos papír alapú levelezést.

A gazdálkodó szervezeteknek – egyéni vállalkozókat kivéve – a cégkapu használatához csupán regisztrálniuk kell, amit a szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációval kapcsolatos tájékoztató a https://cegkapu.gov.hu oldalon érhető el. 

A NAV az érintett gazdálkodó szervezeteket azzal is segíti, hogy a képviselőiket tájékoztatja a legfontosabb tudnivalókról, saját személyes tárhelyükre kihelyezett levélben. Tájékoztatást az a képviselő kap, akinek az érintett gazdálkodó szervezetnél a NAV által nyilvántartott képviseleti joga van.

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nem lesz változás, hiszen számukra továbbra is az ügyfélkapu, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhely szolgál az elektronikus kommunikációra. Mindehhez csak ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhely-szolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

Forrás:  NAV  2018.11.09.

 

FONTOS!

A közzétett tájékoztatást azzal szeretném kiegészíteni, hogy a cégkapu használatához meg kell hatalmazni a könyvelőt is, mint használatra jogosult személyt, mert ennek hiányában nem lehet elektronikusan beadni az eddig megszokott módon a bevallásokat és a beszámolók közzétételét. Ezt a meghatalmazást még december 31-e előtt meg kell tenni, mert januárban indul a járulékok bevallása, amit már csak ezen a rendszeren keresztül lehet beadni és január 1-jétől csak ez a rendszer működtethető.

Mint ahogy a tájékoztatóban is szerepel ez a változás az egyéni vállalkozásokat, a magánszemély őstermelőket nem érinti, csak a társas vállalkozásokat.

Éppen ezért az ügyvezetők kezdeményezzék ennek lebonyolítását könyvelőjüknél minél előbb.

 

 

2018-12-11T15:20:46+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1270 Days 19 Hours 42 Minutes 12 Seconds
Jegyvásárlás