fbpx

Hogyan termeljünk ökoban jövedelmezően?

Az idei télen újra lehet pályázni az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre és fenntartására. Mielőtt azonban belevágnánk ebbe az új „kalandba” jobb azért egy-két dolgot végiggondolni.

Az Ökológiai gazdálkodás nem csupán annyit jelent, hogy nem használhatunk fel kémiai úton előállított szereket a gazdaságunkban. Az Ökológiai gazdálkodás tulajdonképpen egy nagyfokú szemléletváltás.

Már most itt tegyük is tisztába, hogy ha valaki „Ökós” az nem azt jelenti, hogy nem permetez. Sőt talán még többször is kezeli a területeit, mint a hagyományos konvencionális termelők. Hiszen nem tudnak olyan hosszú, illetve széles hatástartamú szereket felhasználni, csak biológiai úton előállított „vegyszereket”. Az előző mondataimból valóban lehet arra következtetni, hogy van lehetőségünk „Ökó” termesztésben is jó növényvédelemhez.

Mit is tehetünk azért, hogy jövedelmező Ökológiai gazdálkodásunk legyen?

Régebbi cikkeimben is már írtam az Integrált növénytermesztés alapelveiről. Ezek az alapelvek ebben a termesztési technológiában meg inkább előtérbe kerülnek.

Mik is ezek az alapelvek, amiket felhasználhatunk az Ökológiai növénytermesztésben?

Agrotechnika

Ez a témakör egy igen óriási „falat” és ebben a termesztési technológiában talán a legfontosabb pontja a sikeres növénytermesztésünknek.

Fajtakiválasztás

Az eddig megszokott hagyományos fajták alkalmazása nem mindig hoz megfelelő eredményeket. Amire érdemes ilyenkor figyelni, az az, hogy olyan fajtákat válaszunk, amik ellenállóbbak a kór- és károkozóknak. Gabonaféléknél például olyan fajtát válasszunk, amelynek levelei szőrösek, így a vetésfehérítő bogarak lárváinak nehézkesebb a mozgása. Ebből kifolyólag egy szőrös levelű gabonafajtán a vetésfehérítő bogarak nehezebben szaporodnak el, így nem okoznak nagyobb terméskiesést. Tehát a fajtakiválasztás meghatározó pontja az Öko termesztésnek.

Vetésforgó

Hagyományos termesztésben is fontos a jó terület megválasztása. Itt viszont lényeges, hogy olyan növények kövessék egymást, amiknek nincsenek köztes kór- és károkozói. Egy jól beállított vetésforgóval megelőlegezhetjük magunknak a jó termést. Ugyanakkor egy rossz előveteménnyel akár az egész évünket tönkre tehetjük.

Tápanyagutánpótlás

A tápanyagutánpótlás a növényvédelem egyik alappillére. Egy jól táplált növény mindig ellenállóbb a kár- és korokozókkal szemben. Amit viszont tudnunk kell az Ökológiai termesztésről az az, hogy csak egy szűkített listából tudunk készítményeket használni. Illetve szerves anyagokat is tudunk alkalmazni a növénytápláláskor. Ezek lehetnek Ökológiai gazdálkodásból származó istállótrágyák vagy zöldtrágyanövények. A jól megválasztott zöldtrágyanövények azon kívül, hogy tápanyagot szolgáltatnak a növényeinknek a talajunkat is javíthatjuk vele. Ezen felül egyes növények bomlástermékeinek még növényvédelmi hatásuk is van. Tehát ez a technológia különösen fontos egy jó „Ökó” gazdának.

Talajmunka

A megfelelő talajmunka a növények kezdeti fejlődésében a legmeghatározóbb. Minél egyenletesebb a magágy, annál jobb lesz a kelési rátánk. A növények egyszerre fognak kelni, és egyszerre érik el az összes fejlődési szakaszt. Emiatt egyszerűbb lesz a növényvédelmünk.

Vetés

Ahhoz, hogy egységes kelést érjünk el, megfelelő mélységbe kell vetnünk a növényeinket. Ezen felül az optimális tőszám beállítása is meghatározza a jövőnket. Jó tőszámbeállítással elérhetjük, hogy növényeink nem lesznek túl sűrűek ezért könnyebben átszellőznek, így a gombás betegségek kevésbé fogják fertőzni. Még ha figyelünk az uralkodó szélirányra is és ezzel fokozzuk a kiszellőzését az állománynak, akkor már csodákra leszünk képesek. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő növényállományszám a gyomosodást is háttérbe fogja szorítani, miután elérte a növényünk a talajtakarást.

Ezekből a pontokból már láthatjuk, hogy az agrotechnika nagyon meghatározó ebben a termesztési technológiában, sőt a hagyományos növénytermesztéshez képest jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk rá.

Növényvédelem

A Gyomszabályozás

A gyomszabályozáshoz igazából egy eszközünk van Ökológiai termesztésnél. Ez az eszköz a mechanikai gyomírtás. Ha az agrotechnikánk megfelelő volt már jó alapunk van a későbbi gyomszabályozásnál.

Ültetvények tekintetében viszonylag szerencsés helyzetünk van. Itt több lehetőségünk is van. Rengeteg eszközgyártó cég jött már ki jól használható mechanikai gyomírtókkal. Itt van egy másik lehetőségünk is, ami véleményem szerint a legjobb módszer Ökológiai növénytermesztésnél. Ez a sorköztakaró növények alkalmazása. Ennek a technológiának rengeteg előnye van. Ezek közül leginkább a biológiai diverzitás emelését tartanám kiemelendőnek. A növények sokszínűségének hatására egyéb növényvédelmi kérdéseket is meg tudunk oldani. A jól megválasztott növényfajták másodlagos tápnövények és búvóhelyek is lehetnek a hasznos élő szervezeteknek, akik segítenek nekünk a növényvédelemben. Ezen felül az eltérő gyökértömegek lazítják a talajunkat, szervesanyaggal látják el azt.

Szántóföldi növénytermesztésnél csak a mechanikai gyomszabályozás és a zöldtrágyanövények termesztése lehet opció a gyomszabályozásban. Itt megint csak elmondható, hogy az eszközök nagyon széles skáláját tudjuk alkalmazni. Ami viszont nagyon lényeges itt, az a helyes vetési távolságok és vetőmag mennyiségének a megválasztása. Szántóföldi növénytermesztésnél sajnos nem lehet elmondani általánosságokat. Mindenkinek úgy, kell megválasztania a sor és tőtávolságokat amilyen eszköz a rendelkezésére áll. Egy kapás kultúra termesztése közben például 3-4 alkalommal kell alkalmaznunk sorközművelést.

B Korokozók elleni védekezés

Ma már nagyon sok növényvédőszer gyártó cég forgalmaz olyan készítményeket, amiket használni lehet Ökológiai gazdaságokban. Fontos, hogy ebben a termesztési technológiában csak megelőzésre van lehetőségünk. Egy jó „Öko” gazdának nagyon ismernie kell a növényét ahhoz, hogy sikeres legyen a növényvédelme. A felhasználható szereket a https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/Kereso oldalon meg tudja találni a gazda. Amit észre fog venni, hogy a kimondottam kórokozó elleni készítmények, csak kontakthatóanyagok csoportjából fog kikerülni. Ezért különösen oda kell figyelni arra, hogy a kórokozók megjelenése előtt kell preventíven védekezni, hogy megfelelő védettségét biztosítsunk a növényeknek. A kontakt készítményeken kívül vannak olyan biostimulátorok amik elősegítik a növények saját immunrendszerének az aktiválását.

C Kártevők elleni védekezés

Szerencsére ma már nagyon sok biológiai készítmény áll rendelkezésünkre a sikeres kártevő gyérítéshez. Ezek a készítmények alapvetően három csoportba tartoznak: rovarölőszerek, fizikai rovarölő szerek illetve alternatív készítmények.

Rovarölő szerek:

Számos olyan baktérium, vírus, gomba és egyéb biolgóiai úton előállított mérgek vannak a repertoárunkban, amikkel el tudjuk végezni a kártevők elleni védekezést.

Fizikai rovarölőszerek:

Ezek a készítmények általában olajok, amik fizikai úton támadják meg a kártevőket. Ilyenek a különböző parafin olajok, amik film réteget hoznak létre a kártevőkön és emiatt eltömítik a légzőnyílásaikat és fulladást okoznak. Illetve vannak olyan illóolajok, amik kiszárítják a kártevőket.

Alternatív készítmények:

Ebbe a csoportba tartoznak a hasznos élő szervezetek. Ezek különböző élőlények, amelyek a kártevőket fogyasztják. Lehetnek atkák, fonálférgek vagy egyéb rovarok. Ezeknek a hasznos élő szervezeteknek a használatával gazdasági küszöbérték alatt lehet tartani a kártevőket.

Ide tartoznak még az olyan párosodást gátló készítmények, mint a feromonos légtértelítés. Ezzel a technológiával megzavarhatjuk a kártevők szaporodását és így elmarad a kártétel.

Végső következtetés:

Ahhoz, hogy sikeres Ökológiai termesztők legyünk óriási tudásbázisra és eszközparkra van szükségünk. Ha ezekkel rendelkezünk, akkor a hagyományos növénytermesztéssel egy szinten tudunk termelni úgy, hogy a várható felvásárlási árunk jóval a hagyományos termesztők árai felett lesz. Mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni a kezdetektől.

Kedvet kapott az ökogazdálkodáshoz?

Itt minden információt megtalál a pályázatról ami december 1-15-ig nyújtható be

 

 

2018-11-05T15:23:30+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1234 Days 0 Hours 13 Minutes 21 Seconds
Jegyvásárlás