fbpx

Ki mennyit aratott idén és miért annyit?

Véget ért az aratási időszak és bizton kijelenthető, hogy nagyon viszontagságos évet zártak a gabonatermesztők.

Kezdjük az elején.

Tavasszal rögtön azzal a problémával kellett megküzdenünk, hogy a tábláink javára nem lehetett kimenni megfelelő időben. A megszokott tápanyagutánpótlási munkálatokat nem lehetett idejében elvégezni, nem is beszélve arról, hogy az első növényvédelmi munkálatok finoman szólva se időben voltak elvégezve. Sok táblában már igen előrehaladott volt a gyomok fejlődési állapota mire megkaphatták a táblák a gyomírtókat. Sok esetben már csak szárba indulás környékén tudtunk védekezni, ami igencsak megrövidítette a felhasználható szerpalettát. Mindezeken túl a korai levélbetegségek is már jelentkeztek a növényeken, így már csak azokat a szereket lehetett használni amiknek kuratív hatásuk is volt.

A vizes kora tavasz után, viszont fordult a helyzet és már a szárazság kérdésével kellett foglalkozunk. Ezen igen fontos időszakban, amikor a gabonák a szemtermésüket fejlesztik, nagyon kevés csapadék hullott. Ez befolyásolta a gabonák hektolitersúlyát, beltartalmát illetve a kalászokban lévő szemek mennyiségét. És sajnos elmondható, hogy nem a pozitív irányba befolyásolta a természet e tényezőket.

A gyorsan jövő nagy meleg robbanásszerűen elindította a rovarkártevők támadását. Sok gazdánál 3-4 nap alatt óriási felületen elszaporodtak a kis rovarok, a vetésfehérítőkön kívül nagymennyiségű levéltetű jelenlétet is meg lehetett figyelni, így e kártevők ellen együttesen kellett védekezni. Ez sokszor azért okozott gondot, mert a megszokott kétszeri gabona növényvédelem helyett legalább háromszor kellett permeteznünk a növényeinket.

Ezután következtek a jégesőkkel tarkított hatalmas széllel kisért viharok. Ennek következtében a gabonák nagy százaléka megdőlt még zöld állapotban. Sajnos ez sem segített a gabonák termésátlagának és minőségének.

Akkor nézzünk pár eredményt. Azoknál a gazdáknál, akiknél a növénykultúra elejétől kezdődően végigkísértem a növényeket átlagban elmondható, hogy az Őszi Árpa átlagtermése körülbelül 6tonna/hektár mennyiségben alakult. Az Őszi búzák átlagtermése kicsit magasabb volt, mint 6 tonna/hektár, ami pozitív volt a Búzáknál, hogy 70-80%-ban malmi minőséget sikerült előállítanunk. Ezzel szemben azok a tapasztalataim ahol nem voltam jelen a vetőmagválasztásnál ott a termésátlagok jóval 5 tonna alatt maradtak. Tehát elmondható, hogy a legnagyobb hibát a gazdák már a növények elvetése elött elkövethetik, hiszen a növények legfontosabb időszaka a fiatalkor. Tehát érdemes megfontolni, hogy már vetés elött kikérjük a szaktanácsadók véleményét, hogy az adott területre milyen tápanyagutánpótlást és milyen fajtákat vessünk.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha jövőre Ön is ilyen gabonát akar termelni!

 

2018-08-01T11:15:25+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1184 Days 9 Hours 21 Minutes 47 Seconds
Jegyvásárlás