fbpx

Esettanulmány egy állattartó telep pályázat megvalósításának folyamatáról

2016-ban kezdetét vette az új Vidékfejlesztési Program beruházási célú támogatásainak kiírása, melyek jelentős része még ugyanabban az évben felfüggesztésre is került. A gazdák dúskáltak az 50-60% támogatással megvalósuló fejlesztési lehetőségek között, bízva abban, hogy 2017-ben már élvezhetik az EU-s és hazai hozzájárulással megvalósuló fejlesztéseik pozitív eredményeit. A 2016-os évet eredményhirdetés nélkül kellett elbúcsúztatniuk, csak úgy, mint a 2017-es év első felét. Augusztusban először az élelmiszeripari feldolgozók értesülhettek, majd szeptember, októberben az állattartók számára is véget ért a hosszas várakozás. Ezt az időszakot ”színesíti” az építőipar robbanásszerű fejlődése, ezzel együtt az ágazat munka és anyagköltségeinek drasztikus emelkedése. De hogyan érintette ez az Agrárközösség egyik ügyfelét? Ügyfelünk szarvasmarha telep korszerűsítés pályázaton nyert, a terve az volt, hogy istállót fog építeni és szálastakarmány kezeléséhez szerez be eszközöket, illetve etető, itató berendezéseket vesz a támogatásból.

A korábbi kivitelezőjétől mostanra 30%-kal magasabb ajánlatot kapott az építési munkák elvégzésére, így a megvalósítás gazdaságtalan lett volna számára. Sikerült olyan vállalkozót találni, aki ”mindössze” 10%-kal drágábban el tudta végezni az építési munkálatokat a 2016-os árakhoz viszonyítva. Úgy gondolta: – így még megéri megvalósítani a beruházást. El is kezdődhetett a kivitelezési szerződés részleteinek egyeztetése. Ekkor a korábbi tervezőtől érkezett a telefon, hogy megváltozott a helyi építésügyi szabályzat, és a megépítendő gazdasági épület gerincmagasságát csökkenteni szükséges 1 méterrel. Ügyfelünk kétségbeesve fordult hozzánk segítségért:

-Most mi lesz? El fogom veszíteni a támogatást?

Természetesen szakértő kollégáink nem az első ilyen szituációval találkoztak, így meg tudták nyugtatni, hogy van arra mód és lehetőség, hogy a megfelelő alátámasztással és indoklással támogatói okirat módosítást kezdeményezzünk. 2 hónap várakozással jött a válasz: a módosítási kérelmet elfogadták.

A hatósági ügyintézésnek itt még nem volt vége. Az aktuális információk tudatában munkatársaink mérföldkő módosítási kérelmet nyújtottak be, melyhez a kifizetési kérelmek benyújtása is kapcsolódik. Itt elegendő volt 1 hónapot várni a pozitív válaszra. Végre megkezdődhetett a kivitelezés. Március végére a beruházás 50%-kával számoltunk el, így nem volt szükséges a teljes projektet előfinanszírozni, a megigényelt támogatás májusban már a számlán volt. Majd 2018. júniusában benyújtottuk a záró kifizetési kérelmet. Ügyfelünknek így már nincsen más dolga, mint várni a támogatás fennmaradó részét és a megvalósult beruházás eredményeként egy hatékony, gazdaságosan működő állattartó telepet vezetni.

Az eset tanulságaként kiemelném:

  • egy megvalósítás során fontos a kivitelezők és szakemberek között információk cseréje

  • fontos a precíz dokumentálás, hatóság felé történő kommunikáció

  • elengedhetetlen a jogszabályi környezetváltozás nyomon követése

  • szükséges megfelelően felmérni a gazdasági környezetet, amiben a projekt megvalósul

  • probléma esetén fontos, hogy lehessen tapasztalt szakemberhez fordulni

 

Török Zoltán – Pályázati szakértő

Projektmenedzsmenttel, mezőgazdasági közbeszerzéssel kapcsolatban van kérdése? Keressen bátran, szívesen segítek!

 

2018-06-19T11:22:48+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1270 Days 14 Hours 52 Minutes 54 Seconds
Jegyvásárlás