fbpx

Leérettségizett a gyerek? Ugrik a családi pótlék. Változik az adókedvezmény is.

Figyelem, mert változhat a családi adókedvezmény összege!

A családi kedvezmény jelenlegi mértékei: 1 gyermek esetén havonta 66 670 Ft,  2 gyermek esetén havonta 100 000 Ft,  3 vagy több gyermek esetén 220 000 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként és havonta.

A családi kedvezményt  addig a hónapig lehet figyelembe venni egy adott gyermek után, amíg a gyermek után családi pótlékot (új nevén nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás) kap a szülő.  Azaz, amíg a gyermek  középiskolában tanul, de legfeljebb 20 éves koráig (SNI esetén 23 éves koráig). Családi kedvezmény érettségi után csak akkor jár, ha továbbra is középiskolában tanul a gyermek.. Egyetemista gyermek után nem jár családi adókedvezmény de a létszámban eltartottként figyelembe vehető az egyetemi évek alatt is.

Büntetés járhat érte, ha jogosulatlanul veszünk igénybe adókedvezményt.

Így nagyon oda kell figyelni arra, hogy ha leérettségizik a gyermek, akkor a továbbiakban nem jár utána az adókedvezmény, de a családban élő kisebb gyerekekre járó adókedvezmény számításánál eltartottként figyelembe lehet venni, amennyiben továbbtanul egyetemen, főiskolán.

A kacifántos jogszabályaink keresztbe kasba hivatkoznak egymásra. A fenti kérdésre a választ nem az SZJA törvényben, hanem a családok támogatásáról szóló törvényben találjuk meg:

A Családok támogatásáról szóló  jogszabály  (törvény)12 §. a családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető az a gyermek, aki köznevelési intézmény tanulója (magyarul középiskolás), vagy felsőfokú intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben résztvevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan minden év januárjában nyilatkozunk munkáltatónknál, hogy mennyi adókedvezményt  szeretnénk évközben érvényesíteni. A gyermek érettségije után viszont új helyzet áll elő.  Ha a gyermek tovább tanul (egyetem vagy főiskola), akkor szeptembertől lesz jogosult a szülő arra, hogy a többi kiskorú esetében figyelembe vehesse a magasabb összeget. Ezért júliusban új nyilatkozatot kell leadni a munkáltatónál, jelezve, hogy  júliustól már másképp jár az adókedvezmény egészen szeptemberig, amennyiben a tovább tanuló gyermek felvételt nyert felsőfokú képzésben való részvételre. És szeptembertől pedig megint egy újabb nyilatkozat leadási válik szükségessé.

A középiskolák jelentik le az Államkincstár felé az érettségiző gyerekeket, így a családi pótlék folyósítása már júliustól a csökkent összegben történik.

Sajnos a munkáltató felé nekünk, munkavállalóknak kell jelezni, hogy a gyermek érettségi vizsgája után változtatni kell a családi adókedvezmény mértékét, elszámolhatóságát. Tehát ezt a nyilatkozatot meg kell tenni a munkáltató felé, mert a jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezményt, nemcsak vissza kell fizetni év végén az adóbevalláskor, hanem még 12 % büntetést is meg kell fizetni.

Törökné Rácz Erzsébet

Adószakértő

Mezőgazdaságban jártas könyvelőre van szüksége? Az ország egész területén könyvelünk mezőgazdasági vállalkozásokat.

Kérdése van? 

Keressen bátran, szívesen segítek!

2018-06-14T08:40:40+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1264 Days 13 Hours 51 Minutes 31 Seconds
Jegyvásárlás