fbpx

A NAV minden számlánkról tudni akar, ha 100 000 Ft feletti az ÁFA tartalom! Július 1-től.

NAV online adatszolgáltatás 2018. július 1-től a kiállított áfa-s számlákról

2018. július 1-től bevezetésre kerül a legalább 100 000 Ft összegű áfa-értéket (kb. 380 000 Ft nettó értéktől) tartalmazó számlákról a NAV felé történő kötelező adatszolgáltatás.

Hát sokan most úgy érezhetik, hogy talán ez rájuk nem is vonatkozik, mert nem alanyai az áfá-nak.

Igen, rájuk ez a fajta adatszolgáltatás  nem vonatkozik, de nem szabad elfelejteni azt, hogy Ők is kaphatnak ilyen számlát partnereiktől és ezek elszámolása meg kell, hogy jelenjen a vállalkozás  – őstermelő, egyéni vállalkozás, társas vállalkozások  – könyvelésében. Hiszen ezeket a számlákat a NAV “látja”.

Tehát csak akkor kérjünk számlát, ha azt a vállalkozásnál el is számoljuk!

Ez így kiderül, hogy mindenkit érint, vagy úgy mint számlakibocsátót, vagy úgy, mint számlabefogadót.

Kérem, hogy ennek figyelembe vételével olvassák és értelmezzék az alábbi tájékoztatót!

 2018 július 1-jétől kötelező a számlázó programok online bekötése az adóhivatalhoz, mivel a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé.

A számlát kiállító vállalkozásnál (őstermelő, egyéni vállalkozás, társas vállalkozás) az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi el, ez a vállalkozásnak semmilyen pluszmunkát nem jelent.

A kézi számlák adatait is továbbítani kell a NAV felé, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett egy számlázó program használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra, a NAV által  létrehozott weboldalon.  Ezt a feladatot a könyvelő nem tudja átvállalni a vállalkozástól, ezt mindenkor a számla kiállítójának kell megtennie, a számlázott adatok birtokában.

A  jogszabály szerint 2018.07.01. után a 100 000 Ft (vagy több) áfa-t tartalmazó számlák adatait a számla kibocsátás pillanatában azonnal be kell küldeni az adóhatóság számítógépes rendszerébe. A 100 000 Ft-os értékhatárt a 2018. júliusi rendelet tartalmazza. A jövőben várható ezen értékhatár csökkenése, tehát a NAV még több számla adatát szeretné majd megkapni.

Az alanyi adómentes vállalkozásokat nem érinti ez az adatszolgáltatás, mivel a kibocsátott számlák nem tartalmaznak áfa-t.

A vállalkozásnak először  regisztrálnia  kell majd  a vállalkozást a NAV online számla rendszerében, és az ott kapott néhány adatot vissza kell másolni a számlázási fiókba.  Jelenleg  a NAV fogadó rendszere még tesztüzemben van  (2018.06.06-án), emiatt a végleges regisztrációt még nem lehet  megtenni.

Áthárított adó hiányában az adatszolgáltatási kötelezettség nem terjed ki az Áfa tv. 142. §-a alapján fordított adózás alá eső ügyletekre. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetése ennek megfelelően nem érinti – az áfa-bevallás 07-08. lapjain – a fordított adózás alá eső egyes gabonák, olajos magvak, acélipari termékek ügyleteiről kiállított  számlákat, az említett áfa-bevallás 07-08-as lapján szereplő adózói adatszolgáltatást az eddigieknek megfelelően kell megtenni.

A folytatásról és az ezzel kapcsolatos feladatokról, ezek ismeretében újabb értesítést küldünk, kövesse oldalunkat!

Törökné Rácz Erzsébet

Adószakértő

Mezőgazdaságban jártas könyvelőre van szüksége? Az ország egész területén könyvelünk mezőgazdasági vállalkozásokat.

Kérdése van? 

Keressen bátran, szívesen segítek!

2018-06-08T11:44:30+00:00
BIZTOSÍTSD BE A HELYEDET! -1270 Days 16 Hours 38 Minutes 16 Seconds
Jegyvásárlás